Ruud Pothoven winnaar Beste Idee Van Varkensland

Ede – Ruud Pothoven is met zijn idee voor een mobiele slachterij uitgeroepen tot winnaar van Het Beste Idee Van Varkensland. Hij kreeg tijdens de finale op dinsdag 28 mei 2019 in Ede deze prijs uitgereikt door juryvoorzitter Pieter van Hout. Het thema van de vierde editie van Het Beste Idee Van Varkensland was dierenwelzijn.  

Dit jaar was voor het eerst gekozen voor één thema waar de innovatieve ideeën aan moeten voldoen. Samen met het publiek oordeelde de jury dat een mobiele slachterij goed in te passen is, schaalbaar is en snel impact heeft. Het is makkelijk te realiseren en verhoogt bovendien het werkplezier van de varkenshouder. Daarnaast had Pothoven ook het verdienmodel op een gedegen manier doorgerekend.

Samen met varkenshouder Ben Bruurs stuurde Pothoven zijn idee voor een volledig ingerichte mobiele slachterij, die bij de boer op het erf komt, in. Pothoven: “Met name voor biologische en kleinschalige varkenshouders is dit een aantrekkelijke optie. Zij zorgen voor een fijne leefomgeving, goed eten en veel buitenruimte en willen hun dieren tot het einde goed verzorgen. Maar juist het laatste stukje van het leven van hun dieren moeten ze uit handen geven en dat voelt niet goed,” zegt Pothoven. “Slachten op de boerderij, in hun vertrouwde omgeving, bespaart de dieren een stressvolle reis naar het slachthuis. Een mobiele slachterij zou dé oplossing zijn.”

Door het winnen van Het Beste Idee wordt zo’n mobiele slachterij in Nederland realiseerbaar, denkt Pothoven, die dan ook een oproep deed voor verdere financiering. Als winnaar ontving Pothoven een voucher om het idee tot verdere realisatie te brengen. Daarmee krijgt het winnende idee de kans om volledig uitgewerkt te worden tot een implementeerbaar concept dat bijdraagt aan een verdere verbetering van de sector.

De andere vier finalisten waren Yke Roelevink, Wilfred Markvoort, Luuk Winkelmolen en Rainier van Gelderen. De ideeën varieerden van een nieuw milieuvriendelijker vloersysteem tot kunstgras in de varkensstal. De finale werd bijgewoond door belangstellenden uit de varkenshouderij. Een van de sprekers was Lieke Hendriks, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn van het Ministerie van LNV.

De jury stond onder leiding van Pieter van Hout van Slow Food Youth Network (SFYN). Het was de vierde editie van Het Beste Idee Van Varkensland.

Op de foto staat rechts Ben Bruurs en links Ruud Pothoven.

Over het Beste Idee Van Varkensland

Het Beste Idee Van Varkensland is in het leven geroepen om de Nederlandse varkenssector te mobiliseren om innovatieve concepten te ontwikkelen waarmee dier en mens letterlijk en figuurlijk beter kunnen leven. Waren de eerste drie edities regionaal van karakter, de organisatie is nu, mede dankzij steun van diverse partners, landelijk opgezet. Een van de doelstellingen van Het Beste Idee van Varkensland is om de varkenssector in de volle breedte te inspireren en na te denken over innovatie. Even belangrijk is dat via dit evenement het publiek wordt geïnformeerd over innovatieve ontwikkelingen in de varkenshouderij.

Het Beste Idee van Varkensland is in Overijssel ontstaan op initiatief van Coöperatie Varkensartsen en het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON). Dankzij de steun van een vijftal partners, te weten LTO Noord, de POV (Producenten Organisatie Varkenshouderij), Kennispoort Regio Zwolle dat ondernemers  stimuleert en ondersteunt bij de ontwikkeling van ideeën, Rabobank en de provincie Overijssel wordt deze vierde editie landelijk gehouden.

www.hetbesteideevanvarkensland.nl