In deze nieuwe column van onze nieuwsbrief wordt u meegenomen met een dagje mee met een varkensdierenarts. Afwisselend zullen verschillende varkensdierenartsen aan bod komen om u wegwijs te maken in een werkdag van een varkensdierenarts.

Deze keer is het de beurt aan Wouter Heitkamp, varkensdierenarts bij de Coöperatie Varkensartsen sinds 1 november 2023. Lees hieronder hoe zijn dag eruitziet, veel leesplezier gewenst.

Beste lezer van deze nieuwe column; Een dag mee met!

Maandagochtend de eerste werkdag start ik dit keer niet op de praktijk, maar ga ik gelijk het boerenerf op. Voordat het eerste bedrijfsbezoek staat te beginnen, doe ik nog snel even een telefoontje naar een collega om enkele zaken op een rijtje te zetten. Na de stalronde volgt er onder genot van een kopje koffie in de bedrijfskantine het verslag waarin enkele zaken worden doorsproken zoals een uitslag uitgebreid bloedonderzoek. Hieruit komen enkele vervolgstappen naar voren die we gezamenlijk zullen gaan oppakken.

Op naar het volgende bedrijfsbezoek
Tijdens dit bedrijfsbezoek staan enkele monsternames op de agenda. Zowel bloed, neusswabs als mestmonsters worden genomen en opgestuurd naar het lab voor onderzoek. De resultaten zullen tijdens een volgend contactmoment worden besproken. Na de koffie verzamel en organiseer ik alle monsters, plaats ze in de koelbox en ga ik terug naar de praktijk.

Onderweg naar de praktijk belt een veehouder met enkele vragen over zijn varkens, waaruit blijkt dat er gelukkig niets bijzonders aan de hand is. Vervolgens belt er een collega-dierenarts met enkele vakinhoudelijke vragen en uiteraard ook om even te kletsen over koetjes en kalfjes. Dat doodt de reistijd en is wel zo gezellig als je toch in de auto zit.

Lunch
Op de praktijk gelukkig net op tijd voor de lunch aangekomen. Tijdens de pauze onder genot van een glas melk en een lekker broodje praat ik met de assistentes en dierenartsen bij of er nog gekkigheden zijn gebeurd in het weekend. Helaas dit keer geen zoetsappige verhalen waar we allemaal om kunnen lachen. Na de lunch zoek ik de verzendformulieren uit om vervolgens de monsters mee te kunnen sturen met de koeriersdienst. Ook worden de laatste puntjes op de i gezet voor een presentatie later op de dag.

Faculteit Diergeneeskunde
Onderweg naar huis heb ik nog enkele medicijnen afgeleverd bij enkele veehouders. Thuis aangekomen snel onder de douche, schone kleren aan en door naar Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Een tijdje geleden ben ik benaderd door studenten diergeneeskunde om een lezing te geven over het werk als varkensdierenarts. Uiteraard heb ik hier “ja” op gezegd, want Coöperatie Varkensartsen vindt het van groot gelang dat aankomende talenten een goed en realistisch beeld ontwikkelen van ons werk.

Maar liefst 12 studenten hebben zich aangemeld voor deze bijeenkomst, een hoge opkomst al zeg ik het zelf.

Einde van de dag
Na de lezing hebben ik met de studenten nog van een kleine versnapering gebruik gemaakt. Tijdens dit na-overleg wordt nog wat gevraagd over mijn werk als varkensdierenarts, maar ook veel gelachen! Er worden enkele moppen getapt en dan komt er toch het moment om terug naar huis te gaan.

Het was mij een eer om de allereerste “Een dag mee met!” te schrijven, waarbij ik een hopelijk een kleine blik heb mogen geven van mijn werk als varkensdierenarts. De volgende keer is het de beurt aan Valentijn, onze varkensdierenarts bij Coöperatie Varkensartsen van het eerste uur.

 

Wouter Heitkamp