CoViVa interviewt regelmatig betrokkenen die actief zijn bij lopende projecten van CoViVa. Dit keer 5 vragen aan onze eigen Klaas Visscher over zijn deelname aan de PRRS-voorlopergroep.

Vertel eens iets over jezelf…
Ik ben Klaas Visscher, dierenarts bij Coöperatie Varkensartsen. Onze praktijk begeleidt zeven varkensbedrijven binnen het PRRS-project, waarvan ik één bedrijf begeleid. Om ook binnen onze praktijk een breed draagvlak onder de dierenartsen te creëren, hebben we de voorloperbedrijven  gezocht bij zes dierenartsen binnen onze praktijk. Binnen ons collegiaal-overleg is het voorloperproject nu op regelmatige basis een agendapunt, waarin we uitslagen, trends en actiestappen met elkaar bespreken.

Dus jij bent een ‘voorloper’. Waarom?
Ook voor dit voorloperproject waren we natuurlijk al bezig met het bestrijden van PRRS. Dat het goed is dat Nederland PRRS-vrij wordt is voor onze praktijk geen discussie. Het was dan ook een logische stap om in dit project te participeren waarin we samen met collega’s uit heel Nederland ervaringen opdoen en delen wat wel, en ook wat niet werkt.

Wat levert het PRRS-onderzoek jouw bedrijf op?
Bij enkele van onze bedrijven die deelnemen aan dit project zien we al een hele periode geen PRRS-virus bij de gespeende biggen. Geen veldvirus en ook geen vaccinvirus. Het is interessant om te observeren wat er bij deze bedrijven gebeurt met de antistoffen. Veldvirusvrij betekent namelijk niet dat de biggen ook ‘antistoffenvrij’ zijn. Immers met biestopname kunnen ook PRRS-antistoffen opgenomen worden. Deze zijn dan bij sommige 10-weekse biggen in geringe mate terug te vinden.

Heb jij al verbeteringen kunnen doorvoeren op jouw bedrijf?
Het bedrijf waarmee ik deelneem, had enkele jaren geleden nog een grote PRRS-uitbraak, maar heeft inmiddels al twee jaar een negatieve PRRS-uitstroom van de biggen. De biggen worden hier niet meer gevaccineerd, maar de zeugen wel. Dit is bereikt door de biggen per geboortebatch bij elkaar te houden en géén dieren terug te leggen. We monitoren de zeugenstapel door processing fluids te verzamelen, waar we ook al enkele jaren geen virus in aantonen.

Wat zijn je inzichten tot nu toe?
Het bij elkaar houden van de dierstromen is volgens mij de allerbelangrijkste maatregel om de verspreiding van het PRRS virus te reduceren. Om een betere PRRS situatie te krijgen is het cruciaal om de diercategorieën en leeftijden gescheiden te houden. Dit is maatwerk per bedrijf, omdat elk bedrijf anders is qua grootte, organisatie en structuur. Om hier succesvol mee aan de slag te gaan, is het  enorm belangrijk dat naast de varkenshouder ook zijn/haar personeel en andere erfbetreders betrokken zijn. Enerzijds om een zeldzame introductie van PRRS van buiten het bedrijf te voorkomen. Anderzijds om managementmaatregelen effectief door te kunnen voeren.

Nederland PRRS-vrij: er is voldoende kennis aanwezig. Als iedereen de schouders eronder zet is dit binnen afzienbare tijd mogelijk!