Iedereen is er ondertussen van overtuigd dat wateropname bij varkens een essentiële rol speelt in de gezondheid, productie en dierwelzijn van varkens. Niet alleen de opname, want water is namelijk een van de belangrijkste voedingsmiddelen voor het varken. Om te zorgen voor een goede wateropname zijn enkele zaken van belang, zoals de kwaliteit, de smakelijkheid, schadelijkheid.

Kwaliteit
Standaard water uit de kraan van drinkwaterleveranciers hebben altijd gegarandeerde kwaliteit. Echter aan deze kwaliteit hangt een prijskaartje. Veel bedrijven maken daarom gebruik van eigen waterbronnen dieper in de grond. Het hebben van eigen waterbronnen zorgt voor eigen verantwoordelijkheid van kwaliteit. Hieronder enkele voorwaarden waar goed water aan moet voldoen.

  1. zo moet het water smakelijk zijn
  2. zo moet het water niet schadelijk zijn
  3. zo moet het water beschikbaar zijn

    Artikel over monitoring van wateropname uit de Boerderij

Smakelijkheid
De smakelijkheid van het water wordt beïnvloed door mineralen, organische stoffen en ijzer. Smakelijkheid is vaak een relatief begrip, wat voor ons, de mens, smakelijk is kan voor het varkens anders uitpakken. Varkens die eenmaal aan een water gewend zijn zullen dit blijven drinken. Snelle veranderingen in smakelijkheid en kwaliteit kunnen de opname beïnvloeden en daarmee de technische resultaten en welzijn van de varkens.

Schadelijkheid
Normaal water is geurloos, kleurloos, helder en mag niet bevuild zijn. Bacteriële onderzoeken gaan na of het water bacterieel besmet is. Een chemische analyse meet de gehalten aan verschillende chemische stoffen. De PH (zuurgraad) van het water is normaliter tussen de 6,5 en 8. Te hoge PH of te lage PH kunnen de opname beïnvloeden. Het is raadzaam om het water met enige regelmaat te laten controleren op de kwaliteit van het water.

Beschikbaarheid
Om een goede wateropname te bewerkstellingen moet het water beschikbaar zijn. Zo moeten leidingen en nippels goed doorlopen. Hard water bijvoorbeeld geeft kans op verstoppingen en hierdoor kan de beschikbaarheid in het gedrang komen.

Er zijn verschillende systemen om de beschikbaarheid en opname te kunnen meten bij varkens. Zo heeft Coöperatie Varkensartsen, in samenwerking met anderen, gekeken naar de wateropname bij varkens. Door slimme meters te plaatsen in afdelingen zijn we te weten gekomen hoe de wateropname patroon van bijvoorbeeld fokgelten gedurende de dag is. Ook hebben we gezien welke invloeden er zijn op de wateropname en welke effecten deze invloeden hebben op de hoeveelheid en opnamepatroon.  Ook zijn we nieuwsgierig naar de invloeden van bijvoorbeeld een infectie, medicatie en vaccinatie op de wateropname en opnamepatroon.

Meer weten over de wateropname bij varkens, vraag het uw varkensdierenarts!

Wilt u meer weten over de kwaliteit van drinkwater? Lees dan het volgende artikel in onze kennisbank.