Afrikaanse varkenspest komt met een snelheid van 5 km per maand steeds dichterbij. Afrikaanse varkenspest (DNA virus) is endemisch in Sardinië, Wit-Rusland en is in 2017/2018 aangetoond in Estland, Letland, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Roemenie en sinds 29 juni 2017 in Tsjechië. Nederland is sinds 1986 vrij van AVP en AVP is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de GWWD.

Afrikaanse varkenspest heeft een incubatietijd van 4-19 dagen, kenmerkt zich door koorts (40-41 graden) en bloedingen vnl aan de oren en fl anken. In een chronisch stadium kan verwerpen optreden. Besmette wilde zwijnen zijn een reservoir voor het virus, maar vormen volgens de minister geen direct gevaar voor een besmetting. Het grootste risico is het menselijk handelen. Verscherpte hygiënemaatregelen moeten een besmetting voorkomen. De POV probeert afspraken te maken met de Handel –en Transportsector betreffende het extra reinigen en desinfecteren van materialen en transportmiddelen, die in risicogebieden zijn geweest. Het toenemend aantal besmette wilde zwijnen in Tsjechië veroorzaakt ook onrust bij onze oosterburen. In de deelstaat NRW heeft men besloten om meer wilde zwijnen te gaan schieten. De POV heeft hun leden gewaarschuwd dat er een risico bestaat dat Poolse medewerkers besmette vers vlees en bevroren vleesproducten uit Polen kunnen meenemen. In vers vlees kan het virus enkele maanden en in bevroren producten zelfs enkele jaren overleven. Het voeren van swill is in Nederland verboden. In Nederland worden geschoten wilde zwijnen door de WBVR standaard onderzocht op KVP, AVP en ZvA. Er is geen vaccin beschikbaar.

Meer weten?
www.wur.nl/nl/show-6/Afrikaanse-varkenspest.htm