Vlekziekte wordt veroorzaakt door Erysipelothrix rhusiopathiae. Deze bacterie is in staat om ziekte te veroorzaken in verschillende diersoorten. Zo wordt vlekziekte beschreven bij kalkoenen, lammeren en varkens. Daarnaast kunnen ook mensen ziek worden van deze bacterie.

Het meest bekende beeld van vlekziekte bij varkens is de acute vorm waarbij vierkante rode vlekken op de huid in combinatie met hoge koorts voorkomen. Daarnaast kan deze bacterie echter problemen veroorzaken op andere organen, zoals het hart en gewrichten. De symptomen die bij deze dieren gezien worden zijn plotselinge uitval en kreupelheden.

Daarnaast kan deze bacterie ook minder uitgesproken ziekteverschijnselen geven. Dan is de uitval later en kunnen er vruchtbaarheidsproblemen als terugkomers, abortussen, meer mummies of kleine tomen voorkomen. Verder kunnen dieren chronisch geïnfecteerd raken, dit uit zich in een chronische gewrichtsontsteking of een chronische hartklepontsteking met verminderde prestaties of zelfs uitval tot gevolg.

Dieren met vlekziekte reageren normaliter goed op behandeling met het antibioticum penicilline. Beter is echter om verschijnselen van vlekziekte te voorkomen door middel van een zeugenvaccinatie. Zeker omdat de bovengenoemde ziekteverschijnselen die minder specifiek zijn, lastig te herkennen zijn als vlekziekte én omdat deze bacterie ziekteverschijnselen kan veroorzaken bij mensen die met dieren of producten van dieren werken, denk aan veehouders, dierverzorgers, dierenartsen, maar ook bijvoorbeeld slachthuispersoneel.