Om infectieziekten onder controle te houden, is het belangrijk om dierverblijven en materialen regelmatig te reinigen en desinfecteren.
Bij het schoonmaken is het belangrijk om ook de vetlaag aan te pakken, bacteriën kunnen namelijk goed overleven in deze vetlaag die in sommige gevallen door bacteriën zelf gemaakt wordt, de zogenoemde ‘biofilm’. Gebruik hiervoor een inweekmiddel. Na het reinigen kunnen achtergebleven ziektekiemen verwijderd worden door te desinfecteren. Bij het kiezen van het juiste desinfectiemiddel is het belangrijk rekening te houden met het materiaal dat ontsmet moet worden. Zo is het voor kunststof materialen en hokafscheidingen belangrijk om een snelwerkend middel te gebruiken, bij het ontsmetten loopt het ontsmettingsmiddel immers snel naar beneden. Voor het ontsmetten van beton is het juist beter een langzaam werkend middel te gebruiken dat ook bacteriën en virussen doodt die dieper in het materiaal zitten. Daarnaast is het zaak om goed te kijken tegen welke ziekteverwekkers het gebruikte ontsmettingsmiddel werkt. Kortom, het kiezen van het juiste desinfectiemiddel is maatwerk!