Het zal u niet ontgaan zijn dat het Afrikaanse varkenspestvirus de grens met Duitsland heeft
overgestoken. Ondanks alle inspanningen komen er nog steeds nieuwe meldingen van de vondst van besmette dieren. Het blijft belangrijk om ook in Nederland alert te zijn op risico’s met betrekking tot insleep van AVP. 

Check in ieder geval de volgende zaken:
Wie komt er allemaal bij u in de stal? Zijn er jagers tussen die mogelijk contact hebben met wilde zwijnen. Bent u duidelijk tegen bezoekers hoe u wil dat ze zich douchen, omkleden etc? Hoe gaan ze om met materialen? Wie en wat komt er allemaal rond uw stal? Loopt u ook over deze routes met uw stalschoeisel? Komen hier ook uw eigen varkens? Kijk eens goed hoe het gaat met kadavers ophalen, mesttransport en varkenstransport. Komt er wel eens een big of varken terug uit de wagen: oei! Is er grote kans dat er wel eens wilde zwijnen rond uw bedrijf lopen? Scherm het erf af! Denk na over goed hekwerk en bv een wildrooster.

Onthoud: paniek is niet nodig, gezond boerenverstand wél!

Wat mag u van ons verwachten?
• Wij zullen uiteraard onze hygieneprotocollen blijven uitvoeren die nog uit de PED-tijd komen. Dat wil zeggen: onze overschoenen en hygienepakketten. Op de bedrijven waar we douchen blijven we dit uiteraard doen.
• We zullen alert blijven op nieuwe ontwikkelingen.
• We zullen alert blijven op zieke dieren in uw stal. Het is nog steeds mogelijk om bloedjes in te sturen wat we kunnen doen bij bijvoorbeeld inzet koppelkuren.
• We blijven met andere erf-betreders in gesprek om samen het belang van bioveiligheid te blijven onderstrepen.
• We zullen altijd open blijven staan voor uw vragen en opmerkingen. Deze zijn altijd welkom