Tot dusver zijn er al een aantal kansrijke ideeën ingezonden voor de jaarlijkse competitie ‘Het Beste Idee van Varkensland’. Het thema van de zesde editie van de innovatiewedstrijd is ‘oog op de toekomst’. Met dit thema wil de organisatie de varkenshouders helpen vooruit te kijken en de meerwaarde laten zien van de toekomst van de sector op het gebied van kwaliteit, dierenwelzijn en diergezondheid.

Het doel van ‘Het Beste Idee’ is om varkenshouders en andere ondernemers in de agro- en foodsector uit te dagen nieuwe, creatieve ideeën te bedenken en ontwikkelen. Ideeën kunnen tot 1 november worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl.

Ieder ingezonden idee, plan of concept dat de varkenshouderij helpt innoveren, wordt beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Deze commissiebestaat uit voorzitter Erik Valk (melkveehouder), Mart Bloemendal (Rabobank), Marije Thybaut (VKON), Klaas Visscher (Coöperatie Varkensartsen), José Houben (POV) en Henny van Rij (Ministerie LNV).

Vervolgens wordt op 4 november bekend welke vijf finalisten hun idee mogen pitchen voor een jury en publiek tijdens de finale op 9 december. De finalisten krijgen de kans om deel te nemen aan het Varkenslandinnovatie programma met diverse masterclasses én dingen mee naar de titel ‘Het Beste Idee van Varkensland 2021’. De winnaar krijgt kennis en ondersteuning aangereikt bij de uitwerking en implementatie van het idee.

De voorgaande vijf edities van Het Beste Idee van Varkensland waren een succes. Bij deze eerdere innovatie-challenges wonnen het boerderijconcept ZonVarken (2020), het ontwikkelen van een mobiele slachterij (2019), de Pig-up Power (2018), de euthanasiebeslisondersteuner (2017) en het Voedselbos (2016).

 

Maar ook andere ideeën zoals de filterfloor en ballfeeder kregen dankzij deelname aan Het Beste Idee van Varkensland meer naamsbekendheid en hulp bij het vinden van relevante partners en onderzoeksprojecten.Bekijk hier een korte video over de winnaars van de
afgelopen jaren.