Tussen juni en september 2022 zijn er vijf gevallen van het Seneca Valleyvirus (SVA) gevonden in het Verenigd Koninkrijk. Deze diagnose kwam aan het licht nadat er melding was gedaan van dieren met blaasjes.  Nadat MKZ was uitgesloten, is verder gezocht naar de veroorzaker. Dat bleek Seneca Valley A virus te zijn.

SVA wordt vaker aangetoond in Azië en en af en toe in Noord Amerika De meest kenmerkende verschijnselen zijn blaasjes op de snuit, in de bek en rond de kroonrand. Daarnaast zijn dieren algemeen ziek, koorts, minder voeropname, sloom. Verder kunnen dieren met SVA kreupel zijn. Bij een uitbraak van SVA bij pasgeboren biggen wordt verhoogde uitval gezien.

Omdat de verschijnselen van SVA niet wezenlijk verschillen van MKZ en Blaasjesziekte (SVD), is het van belang dat de NVWA op de hoogte wordt gesteld bij verschijnselen van SVA, om MKZ uit te kunnen sluiten.