Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij varkens en gevallen gemeld bij wilde zwijnen in de Europese unie is in 2022 flink gedaald vergeleken met 2021, volgens een rapport dat op 22 mei 2023 is gepubliceerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. In acht landen is de ziekte gemeld bij varkens en in 11 landen bij wilde zwijnen.

In 2022 daalden de uitbraken onder tamme varkens in de EU met 79% ten opzichte van 2021. De grootste daling was voornamelijk in Roemenië, Polen en Bulgarije. Litouwen registreerde een lichte stijging mede door een cluster van uitbraken in de zomer. Het zwaarst getroffen land in 2022 (ondanks de grote daling) was alsnog Roemenië met 327 uitbraken, dit komt neer op 87% van de totale uitbraken in de gehele EU.

Bij de wilde zwijnen werden er in 2022 40% minder gevallen gemeld vergeleken met 2021. Dit is voor het eerst een daling van het aantal gevallen bij wilde zwijnen sinds de introductie van de ziekte in 2014. De uitbraken van AVP in de EU zijn onder meer gemeld in Tsjechië, Estland en Hongarije naast de EU landen waar ook uitbraken waren bij gehouden varkens (Bulgarije, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije.

Niet het moment om te verzwakken
AVP blijft een reële bedreiging voor de varkenssector zowel binnen als buiten de EU met grote economische problemen tot gevolg. Samenwerking tussen varkenshouders, -handelaars, -artsen en jagers blijft daarom van groot belang!

Bron: EFSA