Varkenshouders vinden het niet prettig om na een IKB controle een sanctie te incasseren. Begrijpelijk; het herstel vraagt immers opnieuw aandacht en tijd. Bovendien dient volgens het reglement voor een aantal artikelen het herstel met een herinspectie vastgesteld te worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. We begrijpen dat het lastig is om het complete reglement van IKB Nederland steeds paraat te hebben. Toch is het altijd goed om dit zelf een keer door te nemen, eventueel samen met één van uw bedrijfsadviseurs. Voor het verkrijgen en behouden van uw certificaat moet u natuurlijk sowieso voldoen aan alle criteria van IKB Nederland. Graag maken we u attent op de door inspecteurs vastgestelde veel voorkomende afwijkingen. Door deze punten op uw bedrijf extra te controleren, kunt u in de toekomst sancties voorkomen.

Veel voorkomende afwijkingen zijn:

 • Plattegrond van het bedrijf
  Op de plattegrond staan niet alle onderdelen die verplicht zijn of de plattegrond is niet zichtbaar aan de buitenkant van het bedrijf. (IKB NV Artikel 5.1 en 5.2)
 • Brandblussers
  Er zijn geen goedgekeurde brandblussers op het bedrijf. (IKB NV Artikel 12.2)
 • Bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan
  Een of beide plannen zijn niet geüpload. (Artikel IKB NV 20.4 en 20.6)
 • Reinigingsprotocol
  Het protocol is niet aanwezig en/of geüpload. (Artikel IKB NV 9.14)
 • Ongediertebestrijding
  Ongedierte wordt niet bestreden door een daartoe gespecialiseerd bedrijf, of de ondernemer heeft hiervoor geen certificaat behaald. (Artikel IKB NV 11.3)

Bron: Varkenspost.nl