Dit seizoen vul je de welzijnscheck opnieuw in, of aan. Dit moet voor de IKB controle, maar we kunnen er zelf ook van leren. Lange en intacte staarten zijn er namelijk alleen bij de beste leerlingen. En de beste leerlingen zijn varkenshouders die snel reageren, durven uitproberen en leren van hun fouten.

Er is grondig onderzoek gedaan: slechte scores geven daadwerkelijk grotere risico’s op bijtgedrag.
De meest voorkomende irritatie factoren voor uw varkens:
• Competitie op voer en water
• Te weinig persoonlijke ruimte
• Volledige roostervloeren
• Te warme afdelingstemperaturen
• Grote wisselingen in temperatuur en luchtsnelheid

Varkens slapen graag met z’n allen tegelijk, liggend tegen elkaar aan. En ze eten liefst ook tegelijk. Met hoe meer hokgenoten de voerplek gedeeld moet worden, hoe langer elk varken moet wachten op zijn voer. En je kunt zelf zien hoe goed jouw varkens kunnen wachten, zonder aan elkaars oren of staarten te gaan bijten.

Thermocomfort is nooit 100%
Thermocomfort is nooit 100% goed voor al je varkens. Sommige vreten harder dan anderen en hebben het dus ook sneller te warm dan anderen. Je kunt zelf heel goed zien welke varkens het te warm hebben: deze varkens liggen op de roosters, zo ver mogelijk uit elkaar en ademen sneller.

Tips:
• Reageer snel op elk bijtwondje. Hoe eerder er gereageerd wordt, hoe groter de kans op het stoppen van agressief gedrag.
• Zorg voor een aparte drinkplek, ook als er al een drinknippel in de voerbak zit.
• Beoordeel dagelijks het % varkens dat op de roosters ligt
• Doe de welzijnscheck samen met je adviseur(s) of deel hem in ieder geval aan je adviseur(s).
• Durf te leren van je fouten

Lees meer op: https://www.pov.nl/actuele-themas/intacte-krulstaarten/8