Diarree bij biggen in de kraamstal is een vaak voorkomend probleem en kan zorgen voor verhoogde sterfte, zwakke biggen en lagere speengewichten. Een van de mogelijke veroorzakers van diarree bij biggen in de kraamstal is een infectie met Cystoisospora suis (C. suis). Deze parasiet veroorzaakt vettige diarree bij biggen vanaf ca 10 dagen leeftijd. Biggen worden geïnfecteerd met eitjes van Cystoisospora suis, na opname ontwikkelen de parasieten zich in de darmcellen. Bij deze vermeerdering van parasieten ontstaat darmschade, waardoor diarree optreedt. Daarnaast zorgt deze darmschade voor verminderde groei, waardoor speengewichten lager zijn. Verschijnselen verdwijnen vaak weer na circa twee weken. Echter, het kwaad is dan al geschied!

Heeft u een vermoeden dat er een infectie van de Cystoisospora suis speelt op uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze Varkensartsen. Tegenwoordig is er een PCR test beschikbaar waarmee het gemakkelijker is geworden om Coccidiose aan te tonen. Op basis van onderzoek kan vervolgens een plan op maat gemaakt worden.